Jönköpings kommun

Utställningar

Hos oss får du göra en tidsresa tillbaka till 1800-talet. Möt de människor och maskiner som byggde upp tändsticks­industrin och satte Jönköping på kartan.

Här finner du en tändsticks­arbetare­bostad, en spännande film och askar och etiketter i varierande färger och storkekar. 

Samling av tändsticks­­askar och etiketter

Hos oss finner du massvis med etiketter och askar i olika former och färger. Tändsticks­askarna kunde prydas av etiketter föreställande allt ifrån kända personer såsom Stalin och Mahatma Gandhi, till maskiner och fordon. De användes även i reklamsyfte. Etiketten blev ett utmärkt medium för att föra fram ett budskap. Dåtidens reklam­makare var inte sena att hänga på detta. Hotell och restauranger, spritfabrikanter, margarinmärken, rederier, bensinbolag, tidningar utnyttjade tändsticks­asken för reklam.

Einar Nermans Solsticke­pojke

Einar Nerman är världens mest reproducerade konstverk.Han berättar att det var bråttom när han skulle rita asken och plockade fram en teckning av Tummelisa, som han gjort långt tidigare. Sonen Tom hade stått modell för Tummelisa. Han tog bort en fackla och satte dit en sol. Saken var klar. Nerman fick 200 kr för sin teckning. Solstickan säljs till förmån för barn och gamla. Hitintills har han samlat in drygt 100 miljoner kronor.

Samling av maskiner och berättelser från arbetare

I museet finner du även  bevarade maskiner och berättelser från de människor som en gång i tiden jobbade på tändsticks­fabriken. Följ med tillbaka till 1800-talets senare hälft och möt barnen som spelade en central roll i den tidiga tändsticks­tillverkningen. Du får även besöka en typisk tändsticks­arbetare­bostad och uppleva hur en tändsticks­arbetare kunde bo.