Vanliga frågor
Hur många tändsticksfabriker har det funnits i Sverige?
Det har funnits 155 tändsticksfabriker och cirka 15 fabriker som bara tillverkade askar och etiketter.
Hur många tändsticksfabriker finns det i Sverige idag?
Det finns två stycken. En i Vetlanda som gör stickor och askämnen och en i Tidaholm som gör stickorna färdiga med knopp och packeterar i askar. Ungefär 95 % av de svenska tändstickorna går till andra länder.
Hur många arbetade på tändsticksfabriken i Jönköping när den var som störst?
Ungefär 2 000 personer, inräknat de som satt hemma och klistrade askar. Det var ungefär en tredjedel av Jönköpings befolkning som vid den tiden uppgick till runt 6 000 personer.
Vad innehåller en tändsticka?
Den första tändstickan, fosfortändstickan, innehöll svavel, svavelantimon, kolsyrat kali, gul fosfor och gummi. Det var den gifitiga gula fosforn som gjorde dessa tändstickor så farliga, förutom att de gick att tända mot vad som helst och därför ibland kunde självantända i sina förpackningar i byxfickorna på folk.
Säkerhetständstickan innehåller gummi arabicum, gummi dragant, lim, kaliumklorat, bariumkromat, kaliumbikromat, svavel, glaspulver, zinkvitt och caput mortuum. Plånet innehåller lim, dextrin, amorf fosfor, svavelantimon och kimrök. Receptet är dock hemlighet.
Vad är Solstickan?
Den började säljas 1936. Först gick 1/2 öre till handikappade, barn och gamla. Pengarna användes bland annat till barnkolonier så att stadsbarn kunde komma ut på landet några veckor om somrarna. Idag, över 80 år senare, går minst 8 öre/ask till välgörande ändamål och över 100 miljoner kronor har samlats in.
Bilden med pojken gjorde konstnären Einar Nerman. Det var bråttom med bilden, han fick en dag på sig, så han tog en gammal bild och gjorde om den lite. Bilden hade föreställt Tummelisa. Nerman gjorde om henne till en pojke och tog bort facklan hon höll i händerna. Han fick måla dit nya fingrar och se, Solstickepojken var klar.
Hur gör man tändstickor och går de att göra själv?
Det är inte helt okomplicerat att göra en tändsticka. Själva trästickan är kanske inte så komplicerad, den görs ju av naturmaterialet asp. Aspstockar begjuts med vatten så att de lätt kan skäras till fanér i fanérsvarvar, lika tjockt som en tändsticka. Fanéren hackas sedan till splint, stickor, i stickhacken, som sedan får torka varefter de poleras så att de ska vara så släta som möjligt. Därefter paraffineras de och får torka igen. En enda aspstock räcker till nästan 400 000 splint. Splinten doppas sedan i satsmassan och får torka.
Satsen, eller knoppen, består av en blandning av följande kemikalier: Gummi arabicum, gummi dragant, lim, kaliumklorat, bariumkromat, kaliumbikromat, svavel, glaspulver, zinkvitt och capuut mortuum. Sedan 1992 är dock svavlet och tungmetallerna borttagna så att vi idag har en miljövänlig tändsticka. Detta sker i stora komplettmaskiner som spottar ut en stor mängd tändstickor varje dag: ca 250 miljoner!
Tändstickstillverkningen sker idag i Tidaholm. Splinttillverkning och tillverkning av askämnen sker i Vetlanda. Plånet består av en blandning av lim, dextrin, amorf fosfor, svavelantimon och kimrök. Men recepten är en väl bevarad hemlighet.