Jönköpings kommun

28 november 2021 till 13 mars 2022 kl. 13.00-15.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Gjuteri av drömmar – ett Circus Site-Specific

I en industrilokal hänger en kvinna i spagat mellan järnkedjor hängande från taket. Hon har en hand hand över huvudet och håller fast i en krok i taket. 

I Tändsticksmuseets maskinrum visas fimen Gjuteri av drömmar. En cirkusföreställning från en industrimiljö i Mariannelund.

Gjuteri av drömmar– ett Circus Site-Specific

I och omkring Julles gjuteri och mekaniska verkstad i Mariannelund har cirkuskonstnärerna Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen fått inspiration till ett platsspecifikt verk. Från ån bredvid till taken och utrymmen runt om, från själva verkstaden till gjuteriet. Deras egna cirkusdiscipliner tar plats i de olika miljöerna.

Artister: Aino Ihanainen & Alexander Weibel Weibel

Kamera: StageView

Redigering: Johannes Ferm Winkler & Samuel "Looptok" Andersson

Postproduktion: Johannes Ferm Winkler

Musik: Samuel "Looptok" Andersson

Produktion: JONK! Scenkonst

Om Julles

Julles grundades år 1880 och var i drift fram till år 2002. Verksamheten kom att bestå av flera funktioner; ett gjuteri, en mekanisk verkstad och ett snickeri. Det sista tillkom på 40-talet. Gjuteri och verkstad drevs med en stålwire från ett vattenhjul i Bruzaån. Här genomfördes både stora och små reparationsarbeten samt egen produktion av allt från sågbänkar, gravdekorationer, köksutrustning och grävmaskiner. Produkterna nådde ut över hela Sverige. Det är idag en fantastisk kulturarvsmiljö som tas om hand av Mariannelunds och Hässleby Hembygdsförening.

Cirkusartisterna Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen

Alexander är cirkusartist och musiker med huvudfokus på att skapa nya element inom cirkusen och ge befintliga en twist. Alexanders specialitet är linor och balansmoment. Med studier vid Carampa i Madrid, National Circus School i Moskva och en examen från Dans och- cirkushögskolan, DOCH, i Stockholm är han nu baserad i Sverige med sitt kompani Weibel Weibel Co.

Aino är cirkus- och performanceartist, utbildad på cirkusskolan i Lahti i Finland. Aino är specialiserad på handstående, parakrobatik och objektmanipulation. Hon arbetar även som scenograf och gör konstutställningar och installationer. I sitt skapande intresserar hon sig för olika material och möjligheten att låta dem transformeras till något annat liksom rummet.

Båda artisterna har turnerat världen över och är verksamma både i sitt egna kompani samt i kompaniet Cirkus Cirkör med flera.

Om JONK! Scenkonst

JONK! Scenkonst är en plattform för att ta fram och presentera scenkonst nationellt som internationellt. Vi arbetar med stark lokal förankring och söker ofta nya platser att skapa scenrum på. Sen 2019 koncentrerar vi oss framför allt på samtida cirkus.

För mer info: www.jonkperformingarts.com

Filmen skapades i samarbete med

Mariannelunds och Hässleby Hembygdsförening

Kulturakademin i Mariannelund, KAiM

Kanaljen Konst & Eventmakeri

Filmbyn Småland

Cykla i Filmlandskapet Småland

Emilkraften

Med stöd av:

Region Jönköpings län

Kulturrådet

Swedbank

Astrid Lindgrens Hembygd

Leader

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Eksjö.n

AB Bruzahem

Nordic Colocation Computing AB

Frendo i Mariannelund

ICA Nära Mathörnan i Mariannelund

Pizzeria Amigo i Mariannelund

Eksjö Energi

Tuff Ledarskapsträning

Furulundsskolan

Inger & Roland Nilsson i Emarps kvarn

Elsexan AB

Br. Stejdahls Bygg AB

Samsons Gym