Jönköpings kommun

Lediga tjänster - Museipedagog

Vill du vara med och utveckla Jönköpings kommuns museer och stadshistoriska utställning? Har du erfarenhet av att arbeta samtida med pedagogik på ett museum? Då har du här ett jobb att söka!

Vi söker en pedagog som kan ansvara, forma och förmedla pedagogiskt lärande i kommunens två museer och vår stadshistoriska utställning. Ditt arbetsfält blir också stadsrummet där du implementerar den pedagogiska verksamheten i en samhällstematisk kontext. Tillsammans med museets intendent planerar du arrangemang, workshops och mindre utställningar. Men också samordnar och planerar för övrig personal på museerna. I arbetet ingår även viss kommunikation och marknadsföring.

Sommaren 2023 får Tändsticksmuseet en ny basutställning där ditt arbete blir att arbeta fram utställningens nya pedagogiska material. Under stängningen av museet, september 2022 till juni 2023, arbetar du istället med att lyfta museets verksamhet utanför museets fysiska väggar.

Fågelmuseet som ligger i Jönköpings Stadspark har en fantastisk samling med svenska fåglar. Här finns stor potential att utveckla program och pedagogisk verksamhet runt museets samling.

Den stadshistoriska utställningen ligger i anslutning till Stadsarkivet och Stadsbiblioteket. Här ska det göras en förstudie som även den ger stora möjligheter till en spännande utveckling av hur vi berättar Jönköpings stadshistoria.

Dina externa samarbetsparters är bland annat skolor, kulturskolor och föreningsliv. Arbetet är omväxlande med många kontaktytor – lokala, regionala, nationella och internationella där Jönköpings kommuns civilsamhälle och kommunkoncern utgör de två viktigaste kuggarna.

Jönköpings kommuns två museer Tändsticksmuseet och Fågelmuseet och den stadshistoriska utställningen utgör ett viktigt nav för att berätta och lyfta stadens och platsens historia – var med och berätta den.

Vi söker dig som har

 • Universitets-/högskoleutbildning inom kulturhistoria, humaniora, etnologi, kulturvetenskap eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • Erfarenhet av samtida pedagogiskt arbete i museimiljö.
 • Hög kompetens och förståelse för samtida pedagogik inom museimiljön
 • Brett intresse och kunskap om att förmedla kulturhistoriska berättelser.
 • Erfarenhet av att genomföra fysiska och digitala visningar på svenska och engelska.
 • Erfarenhet av att leda och genomföra arrangemang och projekt för barn och unga.
 • God förmåga att kommunicera med barn och unga.
 • B-körkort
Det är meriterande om du har
 • Erfarenhet av kommunikation och marknadsföring
 • Kunskaper inom ekonomi, budget och avtal
 • Erfarenhet att hantera digitala program och plattformar där föremålsdatabasen Sofie Reflex kan nämnas
 • Förmåga att kommunicera på tyska, franska eller annat språk som kan vara bra i tjänsten

Om oss
Tjänsten som Museipedagog ingår i Kultur- och fritidsförvaltningens enhet Kulturproduktion. Vi är ca 15 medarbetare som bland annat finns inom verksamhetsområdena allmänkultur, offentlig konst, kultur för barn och unga, föreningsstöd samt museiverksamhet.

Kvälls- och helgtjänstgöring samt ett värdskap och daglig skötsel för museerna ingår i tjänsten.

För upplysningar
Kontakta;
Truels Olin, enhetschef Kulturproduktion 036 - 10 55 83
Ann Johnsson, intendent 036 -10 25 47
Kari Ruokola, facklig representant Vision 036 - 10 25 99
Wirena Lopez, facklig representant DIK wirena.lopez-arenteg2@jonkoping.se

Tillsammans gör vi Jönköpings kommun bättre – för alla. Hos oss får du mer än ett jobb. Välkommen att söka tjänsten som Museipedagog!

Sök jobbet Länk till annan webbplats.