Jönköpings kommun

Ny basuställning

Montrar med föremål ur utställningen. 

Upphandlingen av en ny basutställning till Tändsticksmuseet är klar. Företaget som vunnit upphandling är Kistone. Den nya basutställningen planeras stå klar till sommaren 2023.

Den nuvarande basutställningen från 1994 är i stort behov av förnyelse för att attrahera och inspirera besökare och föra kulturarvet vidare till barn och unga. År 2017-2018 gjordes en förstudie om idéer, innehåll, budget och tidsplan. Förstudien kommer att användas som en grund och ett arbetsmaterial för den nya basutställningen. Vi har också fått fram nya perspektiv under några år, genom vårt arbete med Artist in Residence.

- För att ta fram den nya basutställningen, har museet bjudit in sex olika konstnärer till Artist in Residence som skapat tillfälliga utställningar under samlingsnamnet Made in Sweden. Detta har varit ett sätt att se våra samlingar och utställningar i ett annat ljus och tolkat av konstnärer, säger Ann Johnsson, Intendent, Tändsticksmuseet

Det anbud som vunnit upphandlingen kommer från Kistone AB som har lång erfarenhet av utställningsproduktion. De har en metod där de arbetar kreativt över kompetensgränserna.

- Vi kommer att förse dem med det underlag som krävs för att den nya basutställningen ska blir så bra och tillgänglig som möjligt. Vi har höga förväntningar säger Lisa Lundqvist, museipedagog, Tändsticksmuseet.

- Vi ser verkligen fram emot detta uppdrag. Det finns en sådan värme och go stämning bland dem jag fick träffa i samband med intervjun och för oss är samarbetet grunden för en bra produktion. Jag lovar, vi ska göra en utställning i världsklass för er, säger Katarina Tidenstöm, projektledare, Kistone.