Jönköpings kommun

Generation 01

Titelns bakgrund: Ungdomarna som har skapat denna utställning är födda 2001 och den digitala världen består av ettor och nollor.

 

Tv

Utgångspunkten för höstens projektvecka på Bild & Formgivningsinriktningen och inriktningen Estetik & Media, var i år en gemensam filmupplevelse. Eleverna såg den futuristiska filmen Exmachina där kritikerrosade Alicia Vikander i huvudrollen spelar en experimentrobot med oväntade känslor!

Efteråt startade en diskussion kring frågeställningar som filmen satte igång, t.ex. AI och allt vad det kan innebära i framtiden för mänskligheten – blir framtiden en utopi eller dystopi?

Några frågor som diskuterades:

Hur kommer AI att påverka våra liv i framtiden? Kommer AI att ta över så vi förlorar vår makt?

Är vi slavar under tekniken och är bevakningssamhället redan här? Hur mycket av vårt privatliv har vi redan lämnat ut?

Hur mycket vill vi i framtiden styra över våra egna gener och reservdelar till vår kropp?

Hur vill mänskligheten utveckla och ta makten över natur och djur? Kommer vi att ta ansvar för att framtida generationer kan fortsätta att leva på jorden?

Kommer allt gå åt ett negativt håll eller kommer vi att använda tekniken smart för att förbättra världen till en utopisk plats?

Kommer vi att ha humanbots i framtiden? Kommer vi att ha robothusdjur/slavar?

Hur ser den framtida staden ut?

Sedan utvecklades egna idéer som de satte igång att arbeta med, under arbetet gav de även varandra kamratfeedback. Bild & Formeleverna har arbetat med att gestalta några av dessa frågeställningar genom att skapa skulpturer i olika material men även med interaktiva installationer. Estetik & mediaeleverna har arbetat med digitala bilder i blandteknik.

Vernissage 15 jan kl. 18.00.

Utställningen pågår 15 januari - 2 februari.
Fri entré!